Witam Cię gościu na mojej stronie!

Pozdrawiam serdecznie

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Gnojówka z pokrzywy

Gnojówka z pokrzywy

Większość z nas kojarzy pokrzywę z nieprzyjemnym, parzącym chwastem, który zarasta pola, łąki i nasze ogrody. I chociaż roślina faktycznie nie posiada szczególnych walorów dekoracyjnych, a przy okazji rozrasta się na działce bardzo szybko, w krótkim czasie zachwaszczając uprawy, jej wartość użytkowa okazuje się być nie do przecenienia.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) wbrew pozorom jest rośliną niezwykle wartościową w której składzie (szczególnie w młodych liściach) można znaleźć całe mnóstwo witamin (np. A, B2, C, K) oraz soli mineralnych (w dużej ilości potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk, ), a także chlorofil, karotenoidy, flawonoidy, ksantofil, pektyny, enzymy, kwasy organiczne oraz białka. Z tego powodu jest znakomitym ziołem leczniczym, polecanym do stosowania w przypadku rozmaitych krwawień (pod kontrolą lekarza także wewnętrznych np. z wrzodów w układzie pokarmowym), przy kłopotach związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem układu moczowego i pokarmowego oraz przy zaburzeniach przemiany materii. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin, pokrzywa jest też poleca osobom cierpiącym na niedokrwistość lub anemię, a także rekonwalescentom, dochodzącym do zdrowia po długotrwałej chorobie. Można ją spożywać w postaci sałatek lub w formie soku, wyciśniętego z młodych liści (tylko takie można spożywać, gdyż w starszych pojawiają się substancje niekorzystne dla naszego zdrowia). Ziele pokrzywy ma również zastosowanie w kosmetyce, gdyż sporządzony z liści wywar doskonale wpływa na skórę głowy, pomagając likwidować łupież oraz łojotok. Co ciekawe, ta wartościowa roślina ma równie dużo zastosowań także w ogrodzie.



Przygotowanie gnojówki

Jednym z podstawowych sposobów wykorzystania pokrzywy w ogrodzie, jest przygotowanie z niej gnojówki. Wprawdzie sam proces nie należy do przyjemnych (w trakcie fermentacji płyn wydziela bardzo przykry zapach, który możemy próbować osłabić przez dodanie do wody waleriany bądź mączki dolomitowej), ale za to ilość składników odżywczych, zawarta w gotowej gnojówce jest naprawdę imponująca. Jej przygotowanie nie jest zadaniem trudnym, jednak wymaga czasu i przestrzegania kilku ważnych zasad. Przede wszystkim należy się zaopatrzyć we właściwy pojemnik. Najlepiej, jeśli będzie to odpowiednio duża, plastikowa beczka, gdyż zbiorniki wykonane z metalu mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z fermentującym płynem. Następnie należy poszukać dorodnych, zdrowych i najlepiej stosunkowo młodych krzaków pokrzywy, które trzeba ściąć, nieco rozdrobnić i umieścić na dnie beczki (prace wykonujemy w rękawicach ochronnych). Tak przygotowaną pokrzywę należy następnie zalać wodą (najlepiej deszczową), do poziomu sięgającego kilkanaście centymetrów poniżej brzegów zbiornika. Odstęp zapobiegnie wydostaniu się wody z beczki podczas fermentacji (powstaje spora ilość piany). Otworu pojemnika nie powinno się niczym zakrywać, aby nie utrudniać swobodnej wymiany gazowej z otoczeniem. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić w ciepłym, najlepiej półcienistym miejscu przez ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie płyn powinien przestać się pienić, sygnalizując zakończenie procesu fermentacji.

Uzyskana gnojówka jest bardzo bogata w składniki odżywcze (min. potas i azot), ale również bardzo skoncentrowana, dlatego nie wolno nią podlewać ani spryskiwać roślin, bez wcześniejszego rozcieńczenia wodą w odpowiednich proporcjach.

Gnojówka jako nawóz

Gnojówka może nam służyć zarówno do nawożenia roślin (szczególnie posiadających wysokie wymagania pokarmowe) jak i do ochrony przed chorobami i szkodnikami. Stosując gnojówkę jako nawóz, należy rozcieńczyć ją wodą w proporcji 1:10 (rośliny młode i gatunki wymagające dużej ilości skł. pokarmowych) lub 1:20 (rośliny starsze oraz o mniejszym zapotrzebowaniu na związki organiczne). Jest ona szczególnie polecana jako nawóz pod wymagające rośliny użytkowe (np. pomidory, ogórki, krzewy i drzewa owocowe), a także jednoroczne kwiaty, róże i byliny.

Gnojówka jako środek ochrony roślin

Jeśli postanowimy wykorzystać gnojówkę jako środek ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, ciecz użytkową, która posłuży do oprysku, należy przygotować wyjątkowo starannie. Podobnie jak w przypadku nawożenia, gnojówkę przeznaczoną do ochrony roślin również należy rozcieńczyć wodą, jednak tym razem stężenie preparatu powinno być dostosowane do problemu, z jakim musimy się zmierzyć. Kiedy postanowimy zapobiegać wystąpieniu na roślinach mszyc i przędziorków, powinniśmy wykonać oprysk przed pękaniem pąków, rozcieńczając gnojówkę wodą w stosunku 1:20 oraz tuż przed rozwinięciem liści i kwiatów (stężenie 1:50), a także w razie potrzeby w ciągu całego okresu wegetacyjnego (stężenie 1:50). Jeśli natomiast jesteśmy zmuszeni walczyć z chorobą grzybową (np. szarą pleśnią, rdza lub mączniak rzekomy), powinniśmy wykonać kilka oprysków co dwa tygodnie, roztworem przygotowanym w proporcjach 1:10.


Wyciąg z pokrzywy

Jeżeli jednak nie mamy czasu lub możliwości przygotowania gnojówki z pokrzywy, możemy skorzystać z wariantu zastępczego w postaci wyciągu. Można go przygotować, zalewając liście rośliny wodą w proporcji 5 l na 0,5 kg. liści, odstawiając w ciepłe miejsce na okres jednej doby. Uzyskany w ten sposób płyn nadaje się do opryskiwania roślin bez rozcieńczania wodą, gdyż jego stężenie jest dużo słabsze od gnojówki. Preparatu można użyć do profilaktycznych oprysków, mających na celu zapobieganie występowaniu szkodników oraz chorób grzybowych.

Inne zastosowania w ogrodzie

Inne sposoby wykorzystania w ogrodzie cennych właściwości pokrzywy, to ściółkowanie roślin użytkowych zebranym zielem (poprawia strukturę gleby i zwiększa plony), a także dodawanie roślin oraz preparatów z jej udziałem do kompostu (składki kompostu łatwiej się rozkładają i są wzbogacone o dodatkowe składanki pokarmowe).

Jak widać nie należy oceniać pokrzywy po pozorach, natomiast warto znaleźć dla niej miejsce w mniej widocznej części ogrodu, gdzie zawsze będzie pod ręką i nikomu nie będzie przeszkadzała.

Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła:

1.    Dr Hanna Legutowska „Pokrzywa dobra na wszystko” Działkowiec 4/2012, str. 74-75
2.    „Zioła w domu”  D. Tyszyńska-Kownacka W-wa, wydanie III
3.    Wikipedia

You are here: