Kwiaty

  • 1-awesome.jpg
  • 2-awesome.jpg
  • 121-awesome.jpg
  • 122-awesome.jpg
  • 123-awesome.jpg
  • 669-awesome.jpg
  • 670-awesome.jpg
  • 671-awesome.jpg
  • 1870-awesome.jpg
  • 2326-awesome.jpg
  • 2809.jpg
  • 3067-awesome.jpg
  • 4496-awesome.jpg
  • 6332-awesome.jpg
  • 6333-awesome.jpg
  • 6336-awesome.jpg
  • 6337-awesome.jpg
  • 6338-awesome.jpg
  • 6340-awesome.jpg
  • 7529-awesome.jpg

Kolcowój Chiński - Goja

mrozoodporny, wieloletni krzew z rodziny psiankowatych, blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym.
Naturalnie występuje wokół Morza Śródziemnego, w Azji: Japonii, Koreach, Chinach, Mongolii, Nepalu, Pakistanie. Rośnie na zboczach w chłodniejszych regionach północnych. 
Jednak jest również uprawiany, w prawie wszystkich częściach Chin oraz w niektórych innych regionach Azji. Przez tysiąclecia, jagody goji były spożywane w Azji i są znane z leczniczych właściwości.


Roślina osiąga od 1 do 2 metrów wysokości, gałęzie opadające, elastyczne (z kolcami dł. 0,5 do 2 cm). Liście jasnozielone, owalne lub lancetowate, zazwyczaj pojedyncze lub pogrupowane po 2 lub 4. Kwiaty purpurowe lub jasnofioletowe, dzwonkowate, wielkości 3-4 mm. Kwitnie od czerwca do września.

Kwiaty są hermafrodytą (posiada zarówno męskie jak i żeńskie narządy) i są zapylane przez pszczoły. Owoce to owalne jagody długości od 1,5 do 2,5 pojawiają się od sierpnia do października. 

Od początku XXI wieku nastąpił szybki wzrost zainteresowania ich wartościami odżywczymi i przeciwutleniaczami. Zostały nazywane super-owocem, doprowadziło to do ogromnej ilości produktów konsumenckich produkowanych z goji.

W żywności, suszone owoce są tradycyjnie gotowane przed spożyciem. Często dodawane do ryżu i migdałów, jak również stosowane w chińskich zupach, w połączeniu z warzywami lub innymi ziołami takimi jak Wild Yam, Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula i korzeniem lukrecji. 


Jagody są również gotowane jako herbata ziołowa, często wraz z kwiatami chryzantemy i / lub jujubą lub z herbatą (zwłaszcza pu-erh). 

Różne wina zawierające wolfberries są również produkowane,  w tym kilka, które są mieszanką wina z winogron i wolfberries. Młode pędy i liście są również uprawiane komercyjnie  jako warzywo liści. Powszechnie uprawiana w Chinach jako roślina lecznicza lub odżywka.


W ciągu wieków, wielu lekarzy taoistycznych i znanych poetów używało wywaru z jagód w nadziei na przedłużenie życia. Uważano iż przeciwdziała starzeniu, tonizuje nerki, nawilża płuca, pobudza i orzeźwia. 

Liście są bogate w witaminy antyoksydacyjne (C i E). Zawierają również fruktozy, glukozy, sacharozę i maltozę, kwasy organiczne (cytrynowy, szczawiowy, malonowy, jabłkowy, bursztynowy, fumarowy, mlekowy). Osiemnaście różnych aminokwasów (prolina, histydyna, alanina, leucyna, itp .)


Betainy znajdują się w ilości 1,50% w suszonych liściach. Rutyna w ilości 1,1 do 2,7% w suchej masie liści. Całkowita zawartość tanin wynosi 0,90 do 2,10%  (z najwyższym odsetkiem w październiku).


Owoce w tradycyjnej medycynie chińskiej są ważnym lekiem stosowanym jako środek pobudzający, zwiększający wytrzymałość, osłaniający wątrobę i poprawiający wzrok.

Liście Lycium mogą być stosowane w herbatach  (wraz z korą korzenia). Odkryto iż związki odizolowane z kory korzenia mają działanie hamujące in vitro na ludzkie bakterie chorobotwórcze i grzyby.

Owoce zawierają wiele składników odżywczych, w tym: 11 podstawowych i 22 śladowych pierwiastków 18 aminokwasów 6 niezbędnych witamin 8 polisacharydów i 6 monosacharydów 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym podstawowe kwasy tłuszczowe,  kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy,  beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne, 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantyna,  luteina, likopen i kryptoksantynę, ksantofil, wiele pigmentów fenolowych (fenoli) związanych z właściwościami przeciwutleniającymi.


Ważniejsze składniki na 100 gramów suszonych jagód wg. dziennego spożycia referencyjnego :

Wapno ok. 8-10% (DRI).
Potas 24% DRI.
Żelazo 100% DRI
Cynk 18% DRI 
Selen 91% DRI
Ryboflawina (witamina B2) 100% DRI
Witamina C od 32% do 163% DRI 
Beta-karoten 7 mg na 100 g suszonych owoców.

Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w goji to zeaksantyna. Polisacharydy są głównym składnikiem goji (stanowią do 31% wagi miąszu).

Badania naukowe składników wykazały działanie medyczne:
Wyciąg z jagód chroni przed zniszczeniem nerwu wzrokowego, czy jaskrą. Polisacharydy z roślin mają działanie immunostymulujące. Ekstrakty wodne z jagód mają silne właściwości antyoksydacyjne.


Tradycyjnie Chińczycy używają suszonych jagód w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, na problemy z oczami, do wsparcia układu odpornościowego oraz do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych. 


Goji może wzmocnić układ odpornościowy (właściwości przeciwzapalne), obniża ciśnienie krwi,  poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia wchłanianie  wapnia i tonizuje wątrobę. Korzenie mają również właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej, wątroba jest związana  z funkcjonowaniem oczu. 

Jagody Lycium są używane jako środek wzmacniający wątrobę, poprawia ostrość widzenia, leczy nadwrażliwość na światło,  a także poprawia ogólną kondycję oczu.


W tradycyjnej chińskiej medycynie stosowane ze względu na działanie: 
Antybakteryjne, przeciwgorączkowe, antyrakowe, hemostatyczne, rozszerzające naczynia krwionośne, oraz do leczenia wątroby, hipoglikemii, niepłodności, nerek, w okulistyce, jako tonik ziołowy.

Jest głównym ziołowym tonikiem z historią prawie 2000 lat zastosowania w medycynie. Zarówno jagody i korzenie są używane i tradycyjnie uważa się, że roślina wydłuża życie. Odwar z owoców jest używany, aby usunąć wizje, wzmocnić nerki, przywrócić jakość nasienia i odżywić wątrobę. jako tonik ziołowy.

Owoc jest co prawda bardzo bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, flawonoidów i innych biologicznie aktywnych związków, jest również dość dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest dość nietypowe dla owoców. 


Jest analizowany jako żywność, która jest zdolna do zmniejszenia zachorowalności na raka, a także jako sposób na zatrzymanie lub odwrócenie wzrostu nowotworów. 

Nasiona:
są używane jako hemostatyczne do tamowania krwawienia, ze szczególnym działaniem na nerki i narządy płciowe. 

Kora korzenia:
jest używana ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe, rozszerzające naczynia, do leczenia wątroby, hipoglikemii, nocnych potów, kaszlu, astmy, gruźlicy, przewlekłych chorób z gorączką, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy, w leczeniu gruźlicy płuc i zapalenia płuc u małych dzieci, stymuluje przywspółczulny układ nerwowy, który kontroluje mimowolne funkcje ciała, takie jak wydzieliny przewodu pokarmowego. 

Korzeń może być zbierany w dowolnym momencie roku, ale tradycyjnie zbiera się go wiosną i może być suszony do późniejszego wykorzystania. 


Kora zawiera głównie betainy. Stosowany w leczeniu choroby achlorhydria, miażdżycy i chorób wątroby.

Roślina preferuje lekkie lub średnie, ale dobrze przepuszczalne i wilgotne gleby. Nie może rosnąć w cieniu. Z powodzeniem może być wykorzystywany na żywopłoty lub do stabilizacji gruntu (rośliny mają rozbudowany system korzeniowy). Może rosnąć w nadmorskiej ekspozycji. 

Nasiona należy umieścić na mokrym papierowym ręczniku i pozostawić na około 6-8 godzin. Następnie wysiewamy bezpośrednio do przygotowanych wcześniej doniczek. Jeżeli nie chcemy równocześnie wysiewać wszystkich nasion, pozostałe należy pozostawić w papierowym opakowaniu i przechowywać w temperaturze około +5˚C

Wysiew nasion na głębokość nie większą niż 5mm. Tak przygotowane doniczki ustawiamy w ciepłym ale zacienionym miejscu. Należy zwrócić uwagę by doniczki nie były narażone na bezpośrednie, silne słońce. Czas kiełkowania wynosi około 14 dni.

Kiedy siewki osiągną około 10cm należy je rozsadzić do pojedynczych doniczek. Zalecane jest obcięcie wierzchołka pędu głównego. Sprzyja to ładnemu rozkrzewieniu się rośliny. Miejsce stałej uprawy powinno być już dobrze nasłonecznione. Podlewanie umiarkowane zapewniające stałą wilgotność podłoża. Należy pamiętać by woda nie stała w doniczce ponieważ sprzyja to gniciu korzeni.

 

W ciągu pierwszych kilku lat przyrosty są bardzo duże, dlatego wiosną należy przycinać krzewy by lepiej się rozkrzewiły. Goja jest rośliną nie wymagającą. Zadowala ją prawie każda przepuszczalna gleba. Lubi pełne słońce jest odporna na suszę i mróz, choć w pierwszym roku należy ją okryć na zimę. Można w tym celu wykorzystać włókninę zimową. Kwitnie i owocuje od czerwca do pierwszych przymrozków. Z krzewu 2 letniego zbieramy około 2 kg jagód. Jagody te należy strząsnąć na przygotowane maty i suszyć w miejscu przewiewnym w cieniu. Nie powinniśmy dotykać dojrzałych jagód ponieważ po dotknięciu następuje proces utleniania i jagody ciemnieją.